Tag Archives: New-build

Projects for previously undeveloped sites, or involving the complete demolition of the existing buildings

Glenfield Mews

Developer housing, brownfield site.

Some houses designed in concept by Mahendra Daji – an old friend from ASC – and developed up to building consent and construction documentation by our small team for our then employer – a small developer on the North Shore. They are a speculative development, on a site plan laid out by a surveyor with little thought given to amenity or environment. The only criteria being lot size and vehicle access – even that was compromised by a number of problems with drainage and the steep road inclines and retaining required to fit the houses in.

Glenfield site aerial view

The houses were designed to be economical. They were very cheaply built with consented landscaping proposals ignored and colour schemes discarded! Having said that – they didn’t turn out too badly – if Auckland is lucky, developer led ‘densification’ in suburban areas might turn out like this. Sites need to be better planned and construction budgets higher to get better results.

Architecturally, this is rough stuff Рbut there is much added design value in the interiors, even when the section/lot sizes are really too small for the size of these detached houses. When working for the developer direct, their market and commercial considerations take precedence. These houses are built purely to harvest profit. We did our best to add amenity and opportunity for the purchasers, whilst making an effort to minimise overlooking and shade to close neighbours.

ACG Parnell

A completely new private school building for the Academic Colleges Group, in the grounds of the Royal New Zealand Foundation for the Blind (Bledisloe Estates Trust).

ACG Parnell | Auckland | 2004-2006

SK: BECA Job architect; Developed design to handover.

Includes classrooms, laboratories, music and drama rooms, art & design studios, gym and hall, staff rooms and facilities, offices, administration and two levels of car parking. Due to its urban location, the building was fully air conditioned, to control external traffic noise and internal temperature.

The structure was designed so that the educational fit-out could be removed and the building re-configured as residential accommodation or office space.

External claddings were chosen to be in sympathy with the surrounding urban Heritage, mostly of monolithic red-brick construction, with a visual aspect of weight and ‘depth’. This was agreed with the landowner client by the original design architect, who left the firm before the concept design was fully resolved. This design approach was reconciled with the current seismic and thermal standards, and to a tight budget – that tends to produce a lightweight and ‘thin’ appearance. The interior finishes were not designed under my direction.

The building was completed to budget, six weeks early.

Marshall Islands

Energy & Maintenance Building housing equipment for the supply and management of electrical power and drinking water; combined with workshops, storage and administration.

College of the Marshall Islands | Majuro | 2006-2009

SK: BECA Design & Job architect

Combined facility housing a reverse osmosis fresh water plant – powered by the PV panels on the roof; water storage & supply pumps, electrical control gear, back-up diesel generators, teaching & maintenance workshops, stores, offices.

One part of a wider Beca involvement with the Marshall Islands government, including infrastructure, education and airport upgrades.

ACG Strathallan

Arts and Technology teaching building for a recently established private school.

ACG Strathallan | Karaka | 2005-2010

SK: BECA Design architect & job manager (stage 2)

The building contains teaching rooms for Art, Technology, Drama, Music, IT/Design and Science labs. There is also a large Library, a lunchroom, WCs, careers rooms, stores and staff rooms. The larger spaces are designed to be divided up into classroom size spaces, if the school builds additional specialist buildings for music and drama. The construction was divided up into stages to suit available funding arrangements.